Η Ελαφόνησος βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου.

Φημίζεται για τις μαγευτικές εξωτικές παραλίες της, την ομορφιά της φύσης και τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματά με σημαντικότερο το υποθαλάσσιο μνημείο, «Πααυλοπέτρι Ελαφονήσου».

Η Ελαφόνησος είναι ένα αυθεντικό ψαρονήσι, γνωστό για τη θαλασσινή του κουζίνα και τις ντόπιες συνταγές βασισμένες σε υλικά-προϊόντα της περιοχής “Elafonisos natura 2000”.

Η νήσος Ελαφονήσος μαζί με τις τα νησιά της Παναγίας, τις νησίδες Αγλύφτη και Παυλοπέτρι περιμετρικά της νήσου, καθώς και την παραλία της Πούντας διαμορφώνουν το μοναδικό νησιωτικό δήμο της Πελοποννήσου, το Δήμο Ελαφονήσου.

Ο Δήμος Ελαφονήσου με έκταση 23 χλμ, αποτελείται από πέντε οικισμούς. Το χωριό Ελαφόνησος στο λιμάνι με το γραφικό γεφύρι που οδηγεί στο Άγιο Σπυρίδωνα τον πολιχούχο του νησιού, το Κάτω Νησί με τη γνωστή παραλία της Παναγίας και το μικρό ναό της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας, τη Λεύκη με τη διάσημη διπλή παραλία του Σίμου (Φράγκο & Σαρακίνικο), το Καπάρι και την Πούντα το σημείο εισόδου της Ελαφονήσου.

Στο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου υπάρχει το σπάνιο μνημείο πολιτισμού το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου. Πρόκειται για αρχαία βυθισμένη πολιτεία που σύμφωνα με τα ευρήματα χρονολογείται στο 2000 π.Χ.

Η κοινωνία της Ελαφονήσου με 1.041 μόνιμους κατοίκους έχει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Οι πλειοψηφία των ντόπιων είναι γιγενείς, απόγονοι 10 περίπου μεγάλων οικογενειών του τόπου, των πρώτων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι και διαμόρφωσαν το κοινωνικό-οικονομικό προφίλ του νησιού καθώς και την τοπική κουλτούρα.

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών αλλάζει τελείως το εικόνα του ήσυχου ψαρότοπου. Η Ελαφόνησος μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό γραφικό προορισμό. Καλό φαγητό, φιλόξενη διαμονή, ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φυσική ομορφιά, ανεπιτήδευτη συμπεριφορά και ειλικρίνεια, ξεκούραση και ηρεμία σε σπάνια παραλιακά τοπία. Σύμφωνα με στοιχεία του λιμεναρχείου περίπου 3.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί ημερησίως και περίπου 200.000 κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η Ελαφόνησος είναι ένα μοναδικό μέρος, ένας ξεχωριστός προορισμός με σπάνια μνημεία φύσης και πολιτισμού, με ανθρώπους που σέβονται και ευχαριστιούνται την παρέα των επισκεπτών, ένας τόπος που μέχρι σήμερα διατηρεί το μικρονησιωτικό παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Οι διακοπές στην Ελαφόνησο είναι σαν να ζεις … σε άλλη εποχή